Hey!! Hvilken Five Ten sko skal jeg vælge?

DET SVÆRE VALG - Hvilken sko er egentlig den bedste?

 

Jeg får ofte spørgsmålet: ”Hey, de der Five Ten sko - hvad er forskellen egentlig...?”

Og uden at gøre det alt for teknisk, vil jeg gerne prøve at forklare det ved at sammenligne de 3 måske mest kendte modeller, nemlig:

1: Five Ten Freerider (den almindelige)
2: Five Ten Freerider Pro (den nye)

Five Ten Freerider - Black-Slime

Five Ten Freerider Pro - Night-Navy

Five Ten Freerider Contact - Blak-Lime

Det sker temmelig tit, at folk i butikken spørger efter en begyndersko - eller den "bedste" sko. Det gør de ofte uden at have overvejet, hvad de forskellige sko faktisk kan. Og om den ”bedste” sko overhovedet er den, de har mest behov for.

DEN BEDSTE SKO…

Men hvordan finder du så ud af, hvilken sko der egentlig er den bedste - til netop dine fødder og til det, du vil bruge den til? Det vil jeg forsøge at give dig en idé om her.

For skoene tilbyder flere forskellige ting.

KOMFORT OGSÅ TIL BREDE FØDDER

Den originale Five Ten Freerider er skoen med den bredeste opbygning og det er den mest behagelige sko at gå i. Det skyldes en Stealth undersål kombineret med en blød midtersål, som både gør den komfortabel og sikrer en rigtig god interaktion med pedalen.

TÆTSIDDENDE MED EKSTRA TÅ-BESKYTTELSE

Five Ten Freerider Pro er en helt anden sko. Den er (lige som Contact) konstrueret med en mere tæt opbygning af skoen, med en hård mellemsål og særlig stærk og hård beskyttelse af tæerne i spidsen. Den er også den letteste sko i sortimentet. Den hårde mellemsål gør, at den kan overføre mere kraft (watt) og det kan føles, som om du står på en større flade. Jeg vil dog ikke sige, at den har "meget" mere greb end den almindelige Freerider sko, men der er altså mere end i den originale selvom den er forsynet med samme Stealth ydersål - men den kan føles, som om den bruger et øjeblik mere på at stå en kende bedre fast i dine ”Spikes” på pedalen, for at holde rigtig godt ved. Den er dog også hurtigere at rotere dine sko med, da den er spændt mere op.

Så Freerider pro-skoen har samme greb som Freerider Original - men altså spændt mere op. Lidt som en hurtig BMW mod en Ferrari. Men det er altså nærmest umuligt at måle forskellen i grebet mellem de 2.

(Jeg er selv meget glad for mine Freerider Pro og kører mest med dem.)

Five Ten Pro

DEN MEST INTENSE OPLEVELSE

Five Ten Freerider Contact er den absolut mest intense oplevelse du kan få fra en sko til flade pedaler.

Den har den blødeste MI6 undersål kombineret med en mellemhård midter sål, der virkelig giver en seriøst næsten ”voldsom” effekt, når den er kombineret med en god platformspedal.

Det er en intens sko, den bider i pedalen som intet andet, den er slank og tætsiddende i opbygningen og de 2 typer såler ultra blød yder og mellemhård midter,  gør at den ikkeer den mest  behagelig sko at gå rundt. Men den skal jo også  bruges til cykling kan man sige:) - og der virker kombinationen suverænt!

Five Ten Freerider

…PASSER TIL DINE FØDDER:

Så for at summe det lidt op kan det kort siges at:

Five Ten Freerider Original er den bredeste, behageligste og måske den bedste allroundsko.
Five Ten Freerider Pro er med Slim opbygning, Stealth sål og den letteste sko i klassen, en overall oplevelse midt i mellem den originale sko og Freerider Contact.
Five Ten Freerider Contact er som beskrevet den mest intense - og kun lidt tungere end pro-skoen. (Ca. 20 g) Spidsen drejer en smule tidligere på Contact-skoen, så nogle vil skulle gå en størrelse op. En intens og på mange måder imponerende sko.

 

HVAD SÅ, NÅR DET ER VÅDT?

Alle Five Ten-skoene modstår en fornuftig mængde vand, men når de først er blevet godt våde så tager det lidt tid at få tørret dem ordentligt igen. Jeg vil nok anbefale støvlen, der hedder Freerider EPS, hvis du kører meget, når det er vådt. Den har en opbygning som den originale Freerider sko, dog gør isoleringen i bunden, at den er en smule hårdere spændt op i mellemsålen og så er den også varmere - Rigtig mange er glade for at køre med den i den kolde og våde tid.

Five Ten sko

Five Ten Freerider EPS High - Core Black

TOPKLASSENS FAVORITSKO

Alle Five Ten skoene er i absolut topklasse. Når man snakker om sko til platformspedaler, så er den originale Freerider-sko den absolut foretrukne og mest solgte sko til MTB-kørsel i hele verden. Så det, at den også er billigst, er bare en ekstra fordel.


GUIDE TIL DEN RETTE SKO

Når du vælger sko, kan jeg anbefale at du overvejer følgende:

  1. Hvis du allerede ved, at du har brede fødder, så er det den originale Five Ten Freerider, der er det mest komfortable valg.
  2. Smalle fødder eller ønsket om en tætsiddende sko: Så er det Pro eller Contact
  3. Hvis vægten er en vigtig: Pro og Contact er de letteste sko
  4. Hvis generel komfort er vigtigst: Bedste valg er her Freerider Original, dernæst Pro og sidst Contact.
  5. Tjek de rette mål: Alle sko springer 5mm i størrelserne.
  6. Den skal kunne træde nogle seriøse "watt": Freerider Pro har den hårdeste midtersål, derefter Contact og så Original.
  7. Dine tæer skal beskyttes ekstra: Freerider Pro har en indbygget tå-beskytter i spidsen, der beskytter tæerne ved impact. Freerider Contact har en hård spids og det samme har den originale Five Ten Freerider.
  8. Du kan også bare vælge den sko, du syntes er fedest! Sådan kan man jo også finde frem til sin favoritsko. Mange gange ender folk jo med at tage den sko, de bedst kan lide at have på. Det synes jeg er helt i orden. For uanset hvilken af de tre modeller, du vælger, vil du få en kanon god MTB-sko, som du kan gøre sig dine egne erfaringer med. Og det hører jeg for resten også gerne om 🙂

Her ser du vores udvalg af Five Ten Sko på CoolMTB

Den Tekniske side af Five Ten skoene kommer i et andet Blog indlæg.

Om Sune Hansen

Hej jeg hedder Sune Hansen og er sammen med Pia Olander, indehaver af CoolMTB.dk.
Jeg brænder for Mountainbike sporten og elsker at nørde udstyr mm.
Det giver mig stor glæde at kunne hjælpe andre til at finde deres rette udstyr. Jeg vægter god kvalitet og derfor er det vigtigt at jeg kan stå indefor alt det vi sælger i shoppen. Kvalitet og pris skal hænge sammen, derfor er vores produkter nøje udvalgt.

Jeg kører selv trail og elsker fart, sjov og teknik. – Jeg kan altid blive bedre og nyder at lære noget nyt.

Artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Følg os på Instagram @coolmtb

Skriv dig på CoolMTBs nyhedsbrev

Om CoolMTB

Vi forhandler de bedste MTB produkter på markedet til en rigtig god og fair pris.

Vores filosofi er:
Kvalitet fremfor kvantitet. Det betyder, at vores nøje udvalgte BRANDS er i absolut top kvalitet.